Świąteczne kremy, krem cytrynowy
Jak co roku i w te święta obdarowałam rodzinę prezentami własnej roboty. Nie ma chyba nic lepszego niż tworzenie z myślą o najbliższych. Ponadto mając tak liczną rodzinę i brak pomysłów o czym mogą marzyć, choć pewnie nie jeden chciałby wycieczkę do ciepłych krajów, postanowiłam zadbać o zdrowie i szczęście płynące z jedzenia 😉
Krem cytrynowy
Przepis:
120 g masla
3 jajka
skórka z dwóch cytryn
Sok z 3 cytryn (ok 150 g)
240 g cukru
Cukier mielimy na cukier puder. Dodajemy startą skórkę z cytryn i mielimy.
Do garnka wsypujemy cukier wymieszany ze skórką z cytryn i dodajemy resztę składników. Podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia. Max. 90 stopni. Ciągle mieszając.
Gdy masa zgęstnieje, gorącą przelać do wyparzonych wcześniej słoiczków. Gdy ostygnie gotowa do spożycia.
Krem idealnie nadaje sie do pieczywa czy też naleśników
Pozostałe kremy przygotowujemy na bazie kremu cytrynywego
Krem cytrynowo-pomarańczowy
120 g masła
skórka z jeden cytryny
Skórka z jednej pomarańczy
3 jajka
Sok z 2 cytryn
Sok z jednej pomarańczy
240 g cukru
Pozostałe czynności jak w poprzednim przepisie.
Krem czekoladowo-pomarańczowy
120g masła
3 łyżki kakao do wypieków
Sok z jedej cytryny
Sok z jednej pomarańczy
Skórka z jednej pomarańczy
240 g cukru
3 jaja
Reszta czynności jak w przepisie do kremu cytrynowego
Jesli chcecie poeksperymentować to na bazie kremu cytrynowego można zrobić jeszcze wiele innych smaków. W zależności kto co lubi. Ponadto każdy składnik jest wiadomego pochodzenia.
Craft and Creative
😊
Magda dziękuję za zdjęcie 🤗
Komentarze
Prześlij komentarz